Във Франция има три много видими обществени дефицита - дефицитът на

...
Във Франция има три много видими обществени дефицита - дефицитът на
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Най-дълбоките причини за ситуацията във Франция се крият в три обществени дефицита

Във Франция има три доста забележими публични недостига - дефицитът на сигурност, дефицитът на правдивост и дефицитът на доверие, което се усеща в обществото. Всеки от тях има доста дълбоки корени и нито един от тях не се нападна сега. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Любомир Кючуков, някогашен заместник-министър на външните работи, в този момент шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

" Загубата на доверие, разминаването сред дневния ред на ръководени и ръководещи. Голяма част от обществата и френското общество съответно няма възприятието, че ръководещите са тези, които вземат решение техните проблеми. Нещо повече, политическото разделяне на ляво и дясно последователно губи съответност от позиция на обществените настройки, тъй като лявото и дясното се преглеждат като част от казуса, а не като път към неговото решение, промяната на едното с другото не се преглежда като път към неговото решение. И апропо това дава отговор и на въпроса: Макрон ли е казусът – не е Макрон единствено. И по тази причина се раждат и по-екстремните трендове, каквато виждаме и в тази ситуация рискова, най-вече постоянно рисково дясното, само че също по този начин имаме и в ляво рискови прояви ", разяснява Кючуков.

" Преди всичко това се употребява от крайната десница, освен това освен във Франция, употребява се главно през призмата на антимигрантските настроения. Между другото заявление, и освен това публично, имаше от страна на ръководещите в Полша, в Унгария, в Италия. Те отдадоха всички тези проблеми във Франция на мигрантския напън и на загубата на европейска еднаквост. Нещата съгласно мен са много по-различни. Това, което следим, е, че със загубата на тази сигурност, която националната страна даваше до неотдавна, изваждането този уют, който европейските общества имаха – и политически, и обществен, сътвори проблеми, и в обществата почнаха да се търсят тази изгубена национална сигурност на едно по-ниско равнище, на поддържавно равнище, на общественост, на етнос, на вяра, на хрумвания. И по тази причина се оформи от една страна групировки на радикалния ислям, въпреки това доста мощни ксенофобски настроения и антимигрантски, които разделят обществата. Оказа се, че глобализацията отваря страните, само че затваря обществата. И това се усеща доста съществено във всички европейски общества, и несъмнено крайнодесните, антимигрантските партии са тези, които най-много печелят от тези процеси ", разяснява Кючуков.

По думите му вълненията във Франция обгръщат всички градове, освен предградията: " Те са доста по-неконтролируеми за разлика от предходните, на процедура нямат ограничавания в разрушението, което се прави. Не на последно място, друга специфичност е, че те са доста мощно повлияни от обществените медии – те се провеждат в обществените медии в доста по-голяма степен в сравнение с до момента и обгръщат на първо място най-младото потомство, младежите на възраст сред 13 и 20 години. И това ги прави доста по-трудно контролируеми, тъй като там публичното неодобрение избива най-директно и най-неконтролируемо. А дали се търси някакъв монопол – не. Това е по-скоро главното, което неведнъж ставаше дума, това е гневът, това е недоволството, това е възприятието за липса на вероятност и на каквато и да е отбрана: Социална, политическа, в това число и от позиция на обучение и работа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР